The short answer
- A ball lasts until it's damaged.
- The cause is scuffs and cuts, not the ball aging.
- A ball stored in normal conditions does not expire.
- Under the Rules you may swap mid-hole only if the ball is cut or cracked during that hole.
What wears a ball out?
A ball lasts until it's damaged. The core doesn't wear out from normal hits. The cover picks up scuffs and cuts, and a damaged cover can change the way the ball flies.
The spin and aerodynamic properties of a ball depend on a clean, unbroken dimple pattern and a smooth cover. Once the cover is scraped or cut, the ball's flight can become less predictable.
The quick test
Run your thumbnail across the cover. If you feel roughness where the dimples should be smooth, the ball has started down the wear curve.
What actually damages a golf ball
| Cause | Effect | Replacement? |
|---|---|---|
| Normal clubface contact | Gradual cover scuffing | When the cover is visibly damaged |
| Hitting a cart path, road or gravel | Deep scuffs, cuts, sometimes out of round | As soon as the Rules allow (mid-hole only if cut or cracked) |
| Hitting a tree or rocks | Cuts and flat spots | Immediately if cut or cracked |
| Wedges with fresh grooves | Groove shear across the cover | Swap when the shear is visible |
| Hitting multiple rounds without damage | Minimal | Not required |
| Storing in a cold trunk or hot car | Possible long-term degradation over years | Not usually a practical concern |
The single biggest killer is a cart path or gravel. One bounce off the path can do more damage than 18 holes of normal play.
Do golf balls expire?
Not in any way you need to worry about. A ball stored at normal temperatures does not go bad. If you find an old sleeve in the back of your garage, it's very likely fine to play.
Two caveats:
- Extreme heat over long periods — a bag left in a hot car trunk all summer, year after year — is the kind of condition that can degrade a ball over time.
- Old balls found on the course that have been sitting in water or baked in the sun for months may have compromised covers. If it looks dull and grey, it is not worth the risk.
When the Rules say you can replace it
Under the Rules of Golf you may always substitute a new ball when taking relief or when proceeding under a rule that allows substitution. But there is one specific rule about a damaged ball — Rule 4.2c:
- You may substitute only if the ball is cut or cracked during the hole being played. Scratches, scrapes and paint damage do not count (Rule 4.2c).
- If you reasonably believe it's cut or cracked, mark the spot and lift it (don't clean it, except on the green). If it is, substitute another ball on the original spot, no penalty (Rule 4.2c).
- If your ball is merely scuffed, you must keep playing it until it is holed out — unless a rule allows substitution.
Golfers often think a scuff entitles them to a fresh ball mid-hole. It does not. But you may change balls between holes, which is all you need in practice.
Frequently asked questions
How long does a golf ball last?
Do golf balls expire?
Can you replace a scuffed golf ball during a round?
What damages a golf ball the most?
Does one round wear out a golf ball?
Know the ball rules before you swap
A scuffed ball doesn't give you a free replacement mid-hole. A cut or cracked one does. Save Strokes: Golf Rules Quick Reference is a PDF covering 20 rules situations, with a printable bag card and a phone card.